Anagnosti, erdhi dhe mbeti në majë!

Mjeshtri i ndërtimit të karaktereve shqiptare! Dramaturgu i psikologjive të ngarkuara emocionalisht!


Nga Mevlan Shanaj

Ky “kolonel i ekranit të madh, që shumë shpejt u bë gjeneral”, në çdo betejë vendoste flamurin e fitores (sipas kritikës së shkollës ruse atje ku kanë studiuar mjeshtrit tanë të kamerës, operatorët quheshin kolonelë).

Dhimitër Anagnosti në krijimtari sa shqiptare aq edhe në nivele ndërkombëtare!

Mjeshtri i ndërtimit të karaktereve shqiptare!

Dramaturgu i psikologjive të ngarkuara emocionalisht! (Malet me blerim mbuluar; Lulëkuqet mbi mure). Kamera e zbërthimit të thellësive njerëzore (Përrallë nga e kaluara, Plagë të vjetra) Ka vulosur Shqipërinë në çdo vepër!

Anagnosti erdhi dhe mbeti në majë!

Veprat e Anagnostit kanë krijuar histori në ekranin shqiptar me përgjithësime artistike goditëse (Komisari i dritës, Dueli i heshtur). Jetëgjatësia e tyre është dhe do të jetë në kulturën shqiptare si kurorë me gjelbërim ulliri të përjetshëm! Teli i sertë për t’u rreshtuar.

I hidhët në qëndrim me të shëmtuarën. Pa zhurmë në rrugën e Sifizit të kinemasë.

I rreptë në vendime. Notar i thellësive të kaltra në zbulim të perlave!

Jetë të gjatë kineasti i krenarisë së ekranit tonë të lodhur!

Ekspozitë “In memoriam” për piktorin Nexhmedin Musaj

Në Galerinë e Artit "Eduard Lear" në Berat u hap ekspozita në nderim të piktorit të shquar beratas.

Sadik Kaceli, peneli i artë!

"Artist i Merituar" , "Artist i Popullit", "Nderi i Kombit". Një piktor që modernizoi shkollën shqiptare të arteve.

Sadik Kaceli, peneli i artë!

"Artist i Merituar" , "Artist i Popullit", "Nderi i Kombit". Një piktor që modernizoi shkollën shqiptare të arteve.

Myslimanizmi lirik

imami Abdullah Kolgjini krijoi këtë "lehva" të dashuruarish në xhaminë e Floqit