“Mjeshtri i Madh” Niko Dhales, “parizieni” i artit

Akuarelet dhe vizatimet e Dhalesit me temë nga kryeqyteti francez janë të famshme në Francë.


Nga Dash Frashëri

“Mjeshtri i Madh”, Niko Dhalesndoshta në rininë e tijnuk e kishte ëndërruar kurrë se do të jetonte në Francë dhe do të shndërrohej në piktorin e Parisit.

Të kalonte nga pikurat e artit të realizmit socialist, tek ato moderne!, ku përjeton lirinë krijuese të tij.


(Niko Dhales me piktorin e ndjerë, Mustafa Arapi, në Dardhë të Korçës, 1986)


(“Ëndrra në diell”, kompozim, akrilik – 2023)

Nga peizazhet në Tiranë dhe Vlorë, në Rimini (Itali) dhe Paris (Francë)

Në 1991, pikturonte kopshtet e Riminit në Itali.

Por tani, Parisit, shtëpisë së tij i njeh çdo cep dhe çdo qoshe.

Akuarelet e Dhalesit janë të famshme, si vetë subjektet që ai zgjedh.

Ky është “Place des Vosges” në Paris. Dikur quhej “Sheshi Mbretëror”. Aty ndodhet shtëpia e shkrimtarit të madh Viktor Hygo (tani një muze bashkiak), por edhe Muzeu “Picasso”, muzeu i karnavaleve. Mjeshtri Dhales na e sjell si të gjallë.

Parisi është një dashuri e madhe për piktorët. Edhe për Niko Dhalesin.

Niko e njeh në detaje Parisin, kryeqytetin e diplomacisë.

Veçon një seri pallatesh, secili i veçantë.

Niko eksperimenton me akrilik. Të befason me kompozimin dhe kolorin. Një fantazi ekstreme dhe joshëse. “Sheh ëndrra në diell”.

Grafikat e Nikos nga Parisi janë të mrekullueshme.

Vizatimet e tij janë të bukura, si vetë atraksionet turistike të Parisit.

Niko është i respektuar nga elita e piktorëve shqiptarë.

Mik i ngushtë me piktorin me famë ndërkombëtare, Avni Delvina. 43 vjet më parë, në Gjirokastër (1983).

32 vjet më parë pikturonin në Bolonja nën reshjet e borës.

22 vite më parë pikturonin në të njëjtën atelje.

Një mik i mirë, gjithashtu me piktorin Bujar Luca, i cili edhe ai jeton në Paris.

Por, edhe me Helidon Halitin.

Për fat të mirë, edhe unë e kam një fotokujtim me Niko Dhalesin, dalë tek ekspozita e Bujar Lucës në COD, në hollin e Kryeministrisë.

Adhuron piktorët e famshëm. Këtu është para një natyre të qetë të Henry Matisse.

Kjo është e Paul Cézanne.

Niko Dhalesit i është dhënë titulli “Mjeshtër i Madh” nga Presidenti i Republikës, Ilir Meta.

Media nuk e ka lënë jashtë vëmendjes.

Punët e tij publikohen në albume.

Niko nuk pushon kurrë së pikturuari!

_________

Tiranë, më 3 janar 2024

Ardian Fezollari, “Lasgush Pogradeci” i fotografisë!

Fotografi i mirënjohur tregon pengjet dhe pasionet e tij në emisionin "Mes dy botëve" të piktorit Helidon Haliti

Helidon Haliti: Muralet e Tiranës janë projekti im më i mirë!

"Mjeshtri i Madh", piktori Helidon Haliti, intervistë për gazetën letrare "ExLibris"

Sadik Kaceli, peneli i artë!

"Artist i Merituar" , "Artist i Popullit", "Nderi i Kombit". Një piktor që modernizoi shkollën shqiptare të arteve.

Piktura e Guri Madhit në EURO 2024, krahas Pablo Pikasos dhe Salvador Dali

Në Muzeun e Futbollit Gjerman në Dortmund do të ekspozohen 175 vepra arti të 100 autorëve botërorë