Skënder Kamberi, “kalorësi i palodhur” i pikturës

Sot “Mjeshtri i Madh” vlonjat mbush 85 vjeç. Individualitet i spikatur në artet pamore


Nga Ed Kojani

Skender Kamberi u lind ne Vlore në 1939. Mbas Liceut artistik “Jordan Misja” kryen dhe diplomohet ne Institutin e Larte te Arteve ne 1965. Ka marre pjese ne gjithe ekspozitat lokale e kombetare dhe ka marre mjaft çmime.

Punet e tij jane ekspozuar ne Austri,Bukuresht,Kine,Athine,Egjipt,Algjeri,Rome e Gjermani.
Ka qenè Kryetar i Deges se Lidhjes se Shkrimtareve dhe Atisteve te Vlores dhe vonè dhe Sekretar i Lidhjes se Shqiperise.

Sa shikon pikturen e Skenderit, te godet koloriti qe se bashku me ekspresivitetin e penelatave perbejne karakteristiken kryesore te stilit te tij me individualitet te spikatur.

Linja e veprave te tij eshte epiko- lirike dhe kjo kush e njeh Skenderin e lidh ( perveçse me historine qe eshte i prirur ti referohet) me temperamentin e tij te gjalle,pasionant,i ngrohte e jetesor.

“KALORES I PALODHUR I PIKTURES” – keshtu do ta quante piktori Bashkim Ahmeti Skenderin.

Ne pikturen e Skenderit nderthuren elemente te rrymave te ndryshme te ndaluara per kohen, si foviste, kubiste, ekspresioniste apo abstrake.

Keto jo me shume si ndikime sesa si shprehje intuitive e talentit te tij qe rridhnin e nderthureshin natyrshem ne shtratin e tij piktorik.

Vepra te Skenderit : Ndihma e shokut, Nendeteset,Betimi i Vrana Kontit, Vajza e valeve, Demostrata e bukes e vitit 1942, Kapedan Sali Vranishti, Tragjedia e Otrantos ,etj, etj.

Do ta mbyll me nje shprehje te vete Skenderit qe perben filozofine artistike te piktures se tij: Qielli mund te pikturohet edhe blu.

Lexo më shumë nga

“Posteri”

“Posteri” Nga Dash Frashëri Posteri i një ekspozite është komunikimi i parë i artistit me.

“Dhoma e pasme” e Buron Kacelit

Me këtë titull intrigues të përzgjedhur nga kuratorja Edit Pula, u hap ekspozita e Buron Kacelit te GAT.

Zef Shoshi, “aristokrati” i portretit

Portretisti mitik i Enver Hoxhës. E nisi pikturën si "Kopjuesi" i Da Vinçit. Famija "Shoshi, një dinasti në artin shqiptar.

Myslimanizmi lirik

imami Abdullah Kolgjini krijoi këtë "lehva" të dashuruarish në xhaminë e Floqit