Fatmir Toçi, mbështetësi i madh i artit!

Një sipërmarrës i suksesshëm. Themeluesi i kolonive të piktorëve në Shqipëri.


Nga Dash Frashëri

Një jetë e ndarë mes librave dhe arteve.

Ky është Fatmir Toçi!

Një sipërmarrës i suksesshëm, një ish-deputet i respektuar!

Por, mbi të gjitha një mik i madh i artistëve.

Por, edhe artistët e duan atë.


Portret i Fatmir Toçit, realizuar nga piktori Pashk Përvathi


Portret i Fatmir Toçit, realizuar nga piktori Nikolin Ivanaj


Portret i Fatmir Toçit, realizuar nga piktori Adrian Devolli


Portret i Fatmir Toçit, realizuar nga piktori Buron Kaceli


Fatmir Toçi, i pikturuar nga Nasuf Myftari nga Elbasani.


Portret i Fatmir Toçit, realizuar nga piktorja Aneta Hasani nga Kosova


Portret i Fatmir Toçit, i realizuar nga Shyqyri Çeliku nga Mitrovica e Kosovës.

***

Kolonitë e piktorëve të “plain air” të mbështetura nga Toçi janë të famshme dhe kanë prekur artistikisht thuajse gjithë vendin, por edhe në Kosovë, Maqedoninë e Veriut dhe Malin e Zi.

I pranishëm, thuajse në çdo ekspozitë personale apo kolektive që hapet në Shqipëri.

***

Mbështetës i piktorëve në botimet e tyre.


Piktori Pashk Përvathi, duke i dhuruar me autograf librin e tij, Fatmir Toçit.


Karikaturisti Bujar Kapexhiu, duke i dhuruar me autograf librin e tij, Fatmir Toçit.

Shtëpia Botuese “Toena” në Tiranë, një nga shtëpitë botuese më të mëdha në vend, të cilën tani e drejton bashkëshortja e tij, Irena, ka një aktivitet të spikatur në fushën e botimit dhe të promovimit kulturor.

Libri studimor i Fatmir Toçit: “Arbëreshët midis realitetit dhe mitit” është vlerësuar shumë në qarqet akademike shqiptare dhe nga studiuesit arbëreshë, duke qenë njëherësh edhe në vëmendjen e medias.

Një nga miqtë më të mirë të Fatmirit është shkrimtari i shquar, Ismail Kadare.

Gjithashtu, edhe me shkrimitarin emblematik kosovar Rexhep Qosja.

]
Me Alfred Moisun, President i Shqipërisë (2017)


Me Sergio Mattarella, President i Italisë

I pëlqen të bëjë foto pranë statujave të njerëzve të shquar.

Fatmir Toçi është nderuar me certifikata të shumta nga shteti italian dhe komuniteti arbëresh.

Një dashamirës i madh i artit, Fatmir Toçi, meriton respektin maksimal edhe nga “Tirana Diplomat”.

_______________

Tiranë, më 10 janar 2023

Lexo më shumë nga

Ekspozitë “In memoriam” për piktorin Nexhmedin Musaj

Në Galerinë e Artit "Eduard Lear" në Berat u hap ekspozita në nderim të piktorit të shquar beratas.

Sadik Kaceli, peneli i artë!

"Artist i Merituar" , "Artist i Popullit", "Nderi i Kombit". Një piktor që modernizoi shkollën shqiptare të arteve.

Sadik Kaceli, peneli i artë!

"Artist i Merituar" , "Artist i Popullit", "Nderi i Kombit". Një piktor që modernizoi shkollën shqiptare të arteve.

Myslimanizmi lirik

imami Abdullah Kolgjini krijoi këtë "lehva" të dashuruarish në xhaminë e Floqit