Marjana Eski, piktorja stiliste që ka veshur më të bukurat e Shqipërisë!

E diplomuar për grafikë në Universitetin e Arteve, në vitin 1973. Prej shumë vitesh jeton në Nju Jork, në SHBA


Nga Dash Frashëri

Piktore. Grafiste. Stiliste. Ka veshur më të bukurat e Shqipërisë. Kjo është Marjana Eski!

E diplomuar për grafikë në Universitetin e Arteve, në vitin 1973 dhe më pas shefe e Departamentit të Arteve në Liceun Artistik “Jordan Misja”. Prej shumë vitesh jeton në Nju Jork, në SHBA.


(Në plan të parë Marjana Valla (Eski), Vlash Prifti, Shpëtim Arapi, Fatbardh Marku dhe Vangjo Vasili ne ateljenë e grafikës)

Këto dy piktura janë realizuar në vitet 1980, në vitet e realizmit socialist në art. Shumë moderne për kohën.

Arti i Eskit mbart një lirikë të bukur.

Por, nuk mungojnë edhe tendencat kubiste.

Portrete.

Grafikat janë dashuria e madhe e Marjanës.

Impresioniste.

Liriste.

Krijime të bukura.

Vizatime.

Ekspresioniste.

Stiliste.

Me piktorin Anri Sala në përurimin e ekspozitës së tij nç New Museum në Manhattan, Nju Jork.

Një takim i bukur me piktorin e madh Ibrahim Kodra, kur ai vizitoi liceun “Jordan Misja”, gjatë vizitës së tij të parë në Shqipëri,  mbetet një kujtim i çmuar.

E tillë është dhe kjo foto me piktorin e mirënjohur shqiptar nga Gostivari, Omer Kaleshi.

Apo me mjeshtrin e madh të modës, francezin Pierre Cardin i ftuar ne jurine e Miss Albania 1995, ku vetë Eski ishte stilistja e spektaklit, si dhe në juri.

Në Nju Jork ka punuar edhe për EverGreene Architectural Arts, një ndër studiot më të mëdha të artit mural në Manhattan.

Shqtypi shqiptar dhe ai i huaj shkruan për Eskin, si në rastin e kësaj gazete daneze.

Ekspozita Women Of The World me 180 piktorë nga e gjithë bota në vitin 2000, ku Eski perfaqesoi Shqipërinë, zgjedhur prej një nga personalitetet e artit pamor në Nju Jork, Claudia Demonte.

 

Ekspozitë “In memoriam” për piktorin Nexhmedin Musaj

Në Galerinë e Artit "Eduard Lear" në Berat u hap ekspozita në nderim të piktorit të shquar beratas.

Sadik Kaceli, peneli i artë!

"Artist i Merituar" , "Artist i Popullit", "Nderi i Kombit". Një piktor që modernizoi shkollën shqiptare të arteve.

Sadik Kaceli, peneli i artë!

"Artist i Merituar" , "Artist i Popullit", "Nderi i Kombit". Një piktor që modernizoi shkollën shqiptare të arteve.

Myslimanizmi lirik

imami Abdullah Kolgjini krijoi këtë "lehva" të dashuruarish në xhaminë e Floqit